Cum influenteaza sarea organismul pacientilor hipertensivi?

Alimentele si mancarurile includ cantitati diverse de sodiu (sare), substanta care influenteaza modul in care functioneaza organismul tuturor, inclusiv al celor care sufera de hipertensiune. In plus, odata cu inaintarea in varsta, consumul de sare are o influenta din ce in ce mai mare in patologia cardiaca hipertensiva, fiind cunoscut faptul ca diminuarea cantitatii de sare consumata este o metoda prin care se poate determina o scadere a presiunii arteriale.

  • Cata sare e normal sa consumi?

Organismul are nevoie de o cantitate de 1-2 grame de sodiu, ceea ce inseamna circa 3-5 grame de sare de bucatarie (NaCl). Pe de alta parte, necesarul de sodiu al oganismului sporeste in functie de temperatura ridicata, munca fizica grea si alti factori.

In mod normal, un consum de 5 g sodiu pe zi – corespondentul a 8 g de sare de bucatarie – nu poate fi daunator organismului.Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consuma cantitati de sare de circa 10-15 g sare pe zi, adica 6-9 g sodium, depasind limitele recomandate.

De aceea, in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace sau renale, consumul de sare trebuie mult redus. De altfel, diverse studii realizate de-a lungul timpului au aratat ca reducerea aportului sodiului la 75 mEq/zi conduce la o scadere a presiunii sistolice cu 5 mmHg si la o reducere cu 2,6 mmHg a presiuniii diastolice. Un alt element care poate ajuta la reducerea presiunii sangvine este suplimentare dietei cu potasiu, de la 50 la 120 meg/zi.

Materialul integral, cu informatii despre cantitatea de sare din alimentele consumate zilnic si despre efectul reducerii consumului de sare la persoanele hipertensive, este disponibil aici.

Share

Lasa un comentariu