Chirurgia laparoscopica

Dl. Dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurg la Delta Hospital, expert in chirurgie laparoscopica, explica procedeul metodei minim invazive, tot mai preferata de pacientii din ziua de azi, cand medicina a avansat si ne permite solutii si tratamente mult mai blande cu organismal uman.

“Interventiile chirurgicale care in trecut necesitau incizii abdominale invalidante, sunt acum efectuate minim-invaziv, adica prin incizii milimetrice. Aceste operatii pe cale laparoscopica sunt incorect denumite in popor “operatii cu laserul”. Tehnologia folosita este intr-adevar de ultima generatie, evolutia aparaturii medicale depasind de multe ori imaginatia oamenilor, care uneori o incadreaza la limita stiintifico-fantasticului. Nu trebuie insa sa ne speriem. Din contra, tehnologia s-a dovedit fezabila si fiabila, fiind deja disponibila la scara mondiala.

Practic, este vorba de introducerea in abdomen a unei camere video care ne permite vizualizarea organului bolnav, operatia fiind efectuata prin intermediul unor instrumente lungi si subtiri, introduse prin peretele abdominal cu ajutorul unor dispozitive (trocare) de 5-10 mm diametru care strabat fibrele musculare fara sa le sectioneze.

Interventia este urmarita de chirurgi prin intermediul unor monitoare HD, care reusesc sa mareasca imaginea de pana la zece ori, vizibilitatea crescuta sporind siguranta gesturilor chirurgicale. In plus, in afara interventiei principale, poate fi efectuat “un inventar” al organelor cavitatii peritoneale pentru a identifica si alte boli care ar fi putut fi altfel explorate chirurgical doar prin taieturi foarte mari.

Marele avantaj ce rezulta din diametrul redus al acestor instrumente este limitarea durerilor postoperatorii, pacientul putand fi externat de obicei in maximum 24 de ore de la operatie, reintegrarea socio-profesionala fiind foarte rapida.

Foarte apreciat, si nu numai de catre doamne…, este si beneficiul estetic, vindecarea facandu-se aproape fara cicatrice. Daca beneficiul estetic este foarte important pentru pacient, interventiile pot fi efectuate si prin mini-laparoscopie, adica cu instrumente de doar 3 mm diametru. Mai mult decat atat, aceste operatii se pot face si fara nici o incizie abdominala, abordul organelor intraperitoneale facandu-se prin orificiile naturale. Aceasta tehnica moderna (NOTES) ne este de acum disponibila, primele interventii fiind deja realizate cu succes si la Delta Hospital.

Foarte multe patologii pot beneficia de abordul laparoscopic. Poate cea mai frecventa interventie este cea pentru litiaza veziculei biliare (“pietrele la fiere”). Procedura facuta din timp, de la primele semne de boala, inaintea aparitiei complicatiilor, nu dureaza mai mult de 30-40 de minute.

Bolnavii operati pentru apendicita sunt o alta categorie de beneficiari de pe urma evolutiei tehnologice. Daca pana acum, in cazul unei peritonite apendiculare era nevoie de prelungirea inciziei pentru evacuarea puroiului din toata cavitatea peritoneala, acest lucru se poate face acum foarte usor laparoscopic, camera de luat vederi si instrumentele lungi putand ajunge cu usurinta in toate “cotloanele”. In acest fel, interventia se poate efectua fara traumatism parietal, respectand principiul de minim-invazivitate.

Ulcerele perforate pot fi si ele rezolvate prin acelasi abord, scutind bolnavul de inciziile largi, devenite de acum “istorie” in centrele moderne, cum este si spitalul nostru.

La fel de elegant pot fi rezolvate varicocelul (varicele testiculare) si foarte multe dintre afectiunile ginecologice (chisturi de ovar, sarcini extrauterine, fibroamele uterine). O mare cautare o au interventiile pentru sterilitate la femei, desfundarea trompelor putand in multe cazuri sa readuca fertilitatea pacientelor.

Nu trebuie sa uitam de patologia peretelui abdominal (vorbim aici de herniile inghinale, ombilicale, de eventratiile postoperatorii), putandu-se repara defectele parietale cu ajutorul unor plase de intarire pe cale minim-invaziva.

Chiar si tratamentul chirurgical al obezitatii (chirurgia bariatrica) si-a reluat un avant sporit odata cu implementarea acestei tehnologii. Prin standardele practicate, Delta Hospital Bucuresti este singurul Centru de Excelenta din Romania in chirurgia bariatrica, aceasta recunoastere internationala fiind posibila datorita experientei acumulate din aproape 3000 de interventii bariatrice.

Din fericire, de acest abord beneficiaza acum si pacientii cu boli mai grave, cum sunt tumorile (stomac, ficat, pancreas, duoden, intestinul subtire, colon, rect, suprarenala, rinichi etc…), evolutia postoperatorie a acestor bolnavi fiind mult ameliorata datorita lipsei traumatismelor musculaturii abdominale.

Bineinteles ca exista si limite ale procedurii. Nu orice boala poate fi tratata prin laparoscopie, insa daca doriti evitarea “necazurilor” asociate taieturilor din chirurgia clasica, va trebui sa va adresati unui medic specialist, la Delta Hospital standu-va la dispozitie, in permanenta, o echipa de medici cu atestate in chirurgia laparoscopica, gata oricand sa va ajute, pentru a vedea daca puteti beneficia la randul dumneavoastra de aceasta revolutie din lumea tehnologiei medicale.

Cred ca merita mentionat ca in prezent, in spitalul nostru, peste 90% dintre interventiile chirurgicale se fac pe cale laparoscopica” spune dl. Dr. Bogdan Smeu.

Share

Lasa un comentariu