Gastric Sleeve

Pacientii care au beneficiat de interventii de micsorare a stomacului au varsta medie de 38 de ani, cu limite cuprinse intre 11 si 74 de ani. Greutatea medie a pacientilor care au suferit micsorare de stomac a fost 155 kg (de la 79kg la 356kg), majoritatea fiind de sex feminin.

Evaluarea preoperatorie a evidentiat comorbiditati importante la majoritatea pacientilor care au fost supusi acestei proceduri: suferinte cardiovasculare, alterarea functiei respiratorii, diabet zaharat, edeme ale membrelor inferioare si insuficienta venoasa, suferinte ale aparatului locomotor, modificari ale echilibrului hormonal etc. Lista contine, de asemenea, diferite grade de afectiune psihica, precum si probleme socio-profesionale frecvent intalnite la pacientii cu obezitate.

Evaluarea a identificat, de asemenea, existent unui grad de risc anestezico-chirurgical extrem de ridicat la unii pacienti. In aceste cazuri, interventia chirurgicala a fost amanita cu una pana la 12 saptamani, perioada in care s-a incercat ameliorarea comorbiditatilor grave asociate.

Durata medie a unei operatii de tip Gastric Sleeve este de 50 min (25-160), timpul mediu necesar realizarii procedurii laparoscopice reducandu-se semnificativ odata cu acumularea de experienta

Eficienta gastrectomiei longitudinale – Gastric Sleeve – in tratamentul obezitatii morbide este determinata de mai multe mecanisme de limitare a aportului alimentar:

1. Reducerea capacitatii rezervorului gastric - Mesele reduse cantitativ reprezinta dezideratul oricarui procedeu de slabit. Prin intermediul gastrectomiei longitudinale (Gastric Sleeve), se indeparteaza o mare parte a stomacului (cca 80%), lasand in circuitul digestiv un tub gastric de dimensiuni foarte reduse (cca 100ml). Pacientul va fi obligat, astfel, sa consume cantitati foarte mici de alimente

2. Diminuarea senzatiei de foame – La nivelul portiunii fundice a stomacului se afla receptori specializati in eliberarea hormonilor responsabili de cresterea apetitului. Ori de cate ori stomacul este gol, in peretele gastric se vor produce substante (Ghrelin – factorului de eliberare al hormonului de crestere) care circula prin sange si determina, actionand la nivelul creierului (hipotalamus), senzatia de foame. Operatia de reducere a stomacului presupune si indepartarea acestui segment de stomac (fundul stomacului), ceea ce duce la diminuarea nivelul plasmatic de Ghrelin.  Astfel, senzatia de foame a pacientilor se diminueaza, ceea ce conduce la scaderea numarului de mese si a gustarilor servite de acestia pe parcursul zilei.

3. Instalarea precoce a satietatii – Dupa operatia de gastric sleeve, umplerea rapida a stomacului nou creat (tubul gastric de 100ml) determina instalarea precoce a unei senzatii de satietate. Pacientul nu mai poate manca pentru ca nu mai are unde. Alimentele – reduse cantitativ – vor destinde stomacul de mici dimensiuni, gnerand senzatia de satietate.

Pe de alta parte, absenta unui rezervor gastric authentic va determina stomacul sa se goleasca foarte rapid si alimentele vor ajunge precoce in intestinul subtire. La acest nivel, in prezenta alimentelor, vor fi secreatate substante responsabile de senzatia de satietate (enterohormoni). Locul de actiune al enterohormonilor este tot Hipotalamului unde vor determina instalarea unei senzatii veritabile de satietate.

Share

6 comentarii la “Gastric Sleeve”

  1. ionela focuta spune:

    buna ziua sunt interesata de operatia de micsorare de stomac cit costa si unde se face.multumesc

    • admin spune:

      Buna ziua! Operatia de micsorare de stomac poate fi realizata la Delta Hospital, de catre echipa medicala condusa de dr. Catalin Copaescu. Pentru programare la consultatie, sunati la Call-Center-ul spitalului: *6788. Puteti intreba la receptia noastra si de programul seminarului de obezitate. Acolo puteti afla foarte multe informatii despre aceste operatii. Multa sanatate!

  2. mariana cantaragiu spune:

    buna as vrea sa stiu cat costa o operatie pentru micsorare a stomaculul sunt din irlanda

    • admin spune:

      Buna seara! Aici aveti o lista de preturi pentru operatiile de obezitate (http://deltahospital.ro/preturi_chirurgia_obezitatii). Pentru programare la consultatie, sunati la Call-Center-ul spitalului: *6788. Puteti intreba la receptia noastra si de programul seminarului de obezitate. Acolo puteti afla foarte multe informatii despre aceste operatii si care dintre acestea este cea mai potrivita pentru dumneavoastra. Multa sanatate!

  3. DOVAN LUYSA spune:

    buna se poateb plati si in rate operatia ? daca nu va sooparati ?

    • admin spune:

      Buna ziua.

      Posesorii de card de credit CardAvantaj de la Credit Europe Bank pot efectua plata serviciului medical desfasurat la Delta Hospital in 12 rate, fara dobanda. Daca sunteti si dvs posesor al unui astfel de card, aveti posibilitatea de a efectua plata operatiei in rate.

Lasa un comentariu