Pregatiri pentru investigatii medicale

Inainte de a se prezenta pentru consultatii la Delta Hospital, pacientii trebuie sa faca diverse pregatiri inaintea derularii diverselor proceduri medicale.

Endoscopie

Ultima masa trebuie servita de catre pacient cu opt ore inaintea procedurii, pentru ca, in timpul examinarii, stomacul sa nu prezinte resturi alimentare, acestea diminuand calitatea explorarii si sporind  riscul de aspiratie in caile aeriene pentru pacient.

Consumul apei de catre pacient este permis cu pana la 4 ore anterior explorarii.

Medicul trebuie informat de catre pacient in legatura cu afectiunile de care sufera, cu medicatia pe care o urmeaza si in legatura cu alergiile pe care le are.

Daca pacientul ia medicamente pentru o afectiune cronica, in special pentru boli cardiace, atunci acesta trebuie sa se informeze, in momentul in care face programarea, daca trebuie sa intrerupa procedura.

In cazul pacientilor diabetici, care urmeaza tratament cu insulina, absenta unei mese poate insemna ca unele doze de insulin trebuie “sarite” sau micsorate. Acest aspect trebuie discutat cu medicul diabetolog sau endoscopist in momentul in care se face programarea. In plus, medicul trebuie informat daca pacientul are o boala valvulara cardiaca, o proteza valvulara metalica sau biologica ori o proteza aortica.

Mai multe informatii despre endoscopie sunt disponibile aici.

Colonoscopie

Colonoscopia necesita o pregatire speciala, pentru curatirea corespunzatoare a colonului. Se recomanda ca, in cele trei zile dinaintea explorarii, sa nu se consume vegetale – fructe, legume, seminte. Pacientul poate consuma lichide, carne alba, paine si orez.

In plus, pacientul va bea 4 litri de apa in care se va pune un laxative (Fortrans sau Endofalk). Pregatirea se incepe in functie de ora la care procedura este programata, ritmul recomandat fiind de o cana la 10 minute. Pacientul va primi toate informatiile referitoare la modul de derulare a pregatirii (cu mentionarea orelor, substantelor, modului de preparare si de administrare) in scris sau telefonic atunci fac programarea pentru colonoscopie.

Pacientii trebuie sa informeze medicul in legatura cu afectiunile de care sufera, medicatia pe care o urmeaza si alergiile pe care le are.

In cazul in care pacientul urmeaza medicamente pentru boli cronice, in special cardiac, acesta trebuie sa intrebe, in momentul in care face programarea, daca trebuie sa intrerupa medicatia.

De obicei, pentru procedurile diagnostice, nu trebuie intrerupta medicatia anterioara. Totusi, pentru medicamente ca antiagregante plachetare (Aspirina, Plavix, Trombex), anticoagulante (Sintrom, Trombostop), insulina, antidiabetice orale, produse care contin fier, pacientii trebuie sa discute, inainte de procedura, cu medicul curant sau cel endosocpist. De asemenea, medicul trebuie informat de care pacient daca acesta are o boala valvulara cardiaca, o proteza valvulara metalica sau biologica, o proteza aortica.

Urografie

Pacientii trebuie sa informeze medicul daca sufera de insuficienta renala, infarct miocardic recent, insuficienta renala severa, astm bronsic, mielom multiplu, daca au diabet sau urmeaza tratament cu insulina sau antidiabetice orale de tip biguanidic (Metformin) ori daca sunteti alergic la substanta de contrast iodata.

In plus, pacientul trebuie sa i se faca un control al creatininei in preziua examinarii.

Cu o zi inainte de examinare, pacientul trebuie sa urmeze o dieta fara carne sau vegetale, el putand consuma budinca, macaroane, cereale, paine alba, zeama de supa, branza de vaci sau apa plata.

Cu 12 ore inaintea examinarii, pacientii nu trebuie sa manance. In ceea ce priveste consumul de lichide, pacientii nu mai trebuie sa bea nimic cu 2 ore inainte de procedura.

Cu 12 ore inainte de examinare, pacientilor li se recomanda administrarea a 4 tablete de laxativ (Dulcolax) si li se administreaza 2 tablete de hidroxizin cu 3 ore inaintea examinarii. Cu o ora inaintea examinarii, pacientului i se face o clisma.

Recoltarea exsudatului faringian

Exsudatul faringian se recolteaza dimineata, inainte ca pacientul sa manance si sa se spele pe dinti, si inainte de inceperea tratamentului.

Procedura presupune stergerea amigdalelor si a peretelui posterior al faringelui, evitandu-se atingerea cu tamponul faringian a limbii, luetei si contaminarea lui cu saliva.

Dupa recoltare, tamponul utilizat va fi transportat, in maximum 2 ore, la laborator.

Recoltarea secretiei vaginale si citologie

Inainte de recoltarea secretiei vaginale si citologice, pacientul nu va face toaleta zonei cu 48-72 de ore inaintea examinarii.

De asemenea, inaintea examinarii, contactul sexual nu este indicat cu 48-72 de ore inaintea examinarii. Nici tratamentele intravaginale nu sunt indicate inaintea acestei proceduri.

Recoltarea pentru citologie se face la 7-10 zile dupa menstruatie.

Recoltarea uroculturii

Recoltarea uroculturii se face dimineata, din prima urina, intr-un recipient steril (urocultor). Recoltarea se face dupa o toaleta riguroasa, cu apa si sapun, a regiunii genitale.

Primele picaturi de urina (contaminate de bacteriile care exista in mod obisnuit in segmentul inferior al uretrei) sunt eliminate in toaleta, iar urina din jetul mijlociu este colectata direct in urocultor, cu grija sa nu se atinga dopul acestuia de niciun obiect din jur, pentru a nu se contamina cu germenii existenti pe acesta.

Recoltarea trebuie sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece, in general, antibioticele distrug flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista.

Urocultura de control, care stabileste eficienta tratamentului, se face la cel putin trei zile dupa terminarea tratamentului antibiotic.

Tranzitul baritat

Tranzitut baritat este un examen care se face pe stomacul gol, dimineata, de preferat intre orele 8-11

Atunci cand exista fenomene de stenoza pilorica decompensata, se recomanda  evacuarea stomacului de resturi si  lichide de staza ( mecanic, pe sonda sau administrarea de substante emetizante).

Examenul de ecografie abdominala

Pacientul trebuie sa nu manance cu sase ore inainte de ora la care este programata procedura. Cu o ora inainte, pacientul bea 500 ml de lichid neacidulat si neindulcit (ex. apa plata) si nu trebuie sa mearga la toaleta (nu se aplica in cazul sarcinii peste 3 luni).

In ziua dinaintea ecografiei, precum si in zona ecografiei, nu se consuma alimente care fermenteaza (branza, lapte, fructe, fasole, mazare).

Irigoscopie (cu exceptia urgentelor)

Inainte de irigoscopie, regimul este exclusiv hidric, in cele 24-48 de ore dinaintea procedurii consumandu-se ceai, cafea, apa minerala (nu lapte, nu sucuri, nu supe).

In preziua examinarii, se administreaza un purgative la ora 14, ceai laxativ si, intre orele 14-20, circa trei litri de lichid. In dimineata examinarii, pacientului i se face o clisma evacuatorie.

Share

Un comentariu la “Pregatiri pentru investigatii medicale”

  1. [...] Pregatirea pentru colonoscopie se face folosind un anumit laxativ – indicat de medic – si care se ia cu o zi inaintea explorarii sau in doua prize, jumatate in seara de dinainte si jumatate in dimineata explorarii. Laxativul va produce diaree, scopul fiind curatarea cat mai buna a intestinului gros, pentru a avea o vizibilitate optima in timpul examinarii. [...]

Lasa un comentariu