Hernia postoperatorie

Hernia postoperatorie, numita si postincizionala sau eventratie, apare in urma unei interventii chirurgicale printr-un defect de cicatrizare. Odata cu trecerea timpului, defectul se mareste progresiv si poate atinge dimensiuni foarte mari, cu organe care parasesc aproape integral cavitatea abdominal si se instaleaza in sacul hernial.

Eventratiile gigant sunt dificil de rezolvat si necesita manevre preoperatorii menite mai ales sa compenseze functia respiratorie postoperator. Pacientul care are un defect gigant va avea dificultati de respiratie cauzate tocmai de reintroducerea in abdomen a organelor, ceea ce duce la cresterea presiunii abdominale si ingreuneaza miscarea diafragmului, unul dintre principalii muschi respiratorii.

In cazul acestei patologii, un alt aspect intalnit frecvent sunt granuloamele de fir, formatiuni prezente la nivelul cicatricii care sunt descoperite de multe ori doar in timpul operatiilor. Extragerea lor necesita precautii speciale din partea chirurgului, astfel incat plaga operatorie sa nu fie contaminate.

Diagnosticul acestei hernii este clinic, insa este necesar un bilant preoperator pentru a se evalua starea de sanatate a pacientului si a se aprecia conditiile in care se va derula interventia si tipul de interventie la care se va apela.

In cazul in care este posibil, pacientul va fi supus unui examen CT al peretelui abdominal, care evidentiaza dimensiunile exacte ale defectului parietal si starea organelor localizate la nivelul sacilor, de cele mai multe ori multipli, ai eventratiei. In plus, se poate aprecia si conditia organelor intraabdominale permitand decelarea preoperatorie a eventualelor anomalii ce pot fi corectate in acelasi timp cu rezolvarea defectului parietal.

In prezent, cea mai buna solutie pentru acest tip de hernii consta in utilizarea materialelor de sinteza pentru protezarea defectului parietal. Mediul chirurg poate apela la interventia clasica, cu indepartarea cicatricelor prezente, sau la cea laparoscopica, care presupune incizii minime.

Herniile postincizionale, sau eventratiile, sunt afectiuni majore grevate de multiple complicatii si care influenteaza negativ permanent viata pacientilor, de aceea rezolvarea lor trebuie sa fie o prioritate.

Share

Lasa un comentariu