Mamografia

Este procedura de examinare a sanului printr-o radiografie cu doza mica de iradiere, folosita ca metoda diagostica si pentru screening populational.

Mamografia urmareste sa detecteze cancerul de san in faza incipienta, inainte ca acesta sa devina clinic detectabil. Ea detecteaza si caracterizeaza masele din interiorul sanului de tipul calcificarilor, dar si eventuale adenopatii patoologice din vecinatate.

Este singura metoda imagistica care reduce mortalitatea in cancerul de san, prin depistarea precoce, urmata de tratament chirurgical.

Recomandarile internationale pentru screeningul cancerului de san sunt o examinare mamografica la fiecare doi ani, pentru orice femeie depaseste varsta de 50 ani. Pentru diagnostic, mamografia se poate insa efectua atunci cand este nevoie, la cerererea specialistului.

Celelalte metode diagnostice pentru san sunt ecografia mamara  (care poate caracteriza in plus leziunile descoperite mamografic sau pentru leziunile palpabile dar care nu se vad pe mamografie) si rezonata magnetica a sanului (caracterizeaza suplimentar leziunile sanului, prin injectarea intravenoasa de contrast poate deosebi cu mai mare siguranta leziunile benigne de cele maligne), importanta preoperator, oferind a imagine globala a intregului perete toracic.

De mentionat ca toate aceste 3 metode descrise se completeaza reciproc si ca ordinea corecta a investigatiilor este:

Share

Lasa un comentariu