Chirurgia minim-invaziva a herniilor

Hernia este o boala pentru care chirugia reprezinta singura solutie terapeutica. Aceasta afectiune se manifesta prin defecte parietale localizate la nivelul peretelui abdominal prin care structurile anatomice au tendinta sa paraseasca pozitiile ocupate in mod normal.

Herniile sunt de mai multe tipuri, in functie de modul de producere: hernii inghinale, hernii femurale, hernii ombilicale, hernii epigastrice – la nivelul unui orificiu preexistent al peretelui abdominal sau eventratii (hernii postincizionale) – apar in urma unor interventii chirurgicale la nivelul unei cicatrici postoperatorii.

Desi mecanismul de producere difera, in majoritatea cazurilor este vorba de tesuturi de colagen slab, peste care se pot suprapune factori precum obezitate, diverse conditii fiziologice (sarcina) sau patologice (afectiuni pulmonare cu tuse cronica, constipatia cronica, eforturile prelungite si disproportionate fata de capacitatea muscular) alaturi de stilul modern de viata sedentar, profesia, regimul alimentar sau fumatul.

Materiale de proteza folosite in tratamentul herniilor
Materialele de proteza utilizate in prima faza in tratamentul herniilor au fost biologice – fascii, tendoane, muschi – insa inconstanta rezultatelor a determinat comunitatea medicala sa continue cercetarile.
Materialele de sinteza au fost pasul urmator, acestea avand rezultate evident  mai bune si o evolutie constanta, fiind actualmente principal resursa terapeutica.
Dupa ce initial s-a folosit polipropilena, in prezent materialele de tip Gore-Tex t.m. pot fi folosite la defecte parietale de dimensiuni foarte mari, fiind complet biocompatibil si neaderent in contact direct cu ansele intestinale.
Indiferent de structura sa, fiecare plasa actioneaza ca o matrice, ca un suport, pe care se construieste cicatricea definitiva. Contributia majora a plasei este eliminarea tensiunii la nivelul defectului parietal, permitand refacerea durabila si lipsita de dureri postoperatorii a pacientului.

Tipuri de hernie
• Hernia ombilicala – apare la nivelul orificiului ombilical, locul prin care a trecut cordonul ombilical in viata intrauterina. Aceasta afectiune poate sa apara inca de la nastere si este posibil ca dezvoltarea ulterioara a peretelui abdominal sa desfiinteze efectul, interventia chirurgicala nefiind necesara.  Aparte sunt herniile ombilicale care apar la pacientii care dezvota o crestere constanta si progresiva a presiunii abdominale, cum ar fi gravidele, pacientii cu nascita sau ciroticii, spre exemplu.
• Hernia postoperatorie  – apare in urma unei interventii chirurgicale printr-un defect de cicatrizare. Odata cu trecerea timpului, acest defect se va mari progresiv, putand atinge dimensiuni semnificative, cu organe ce parasesc aproape in totalitate cavitatea abdominala si se instaleaza in sacul herniar.
• Hernia inghinala – face parte din grupul de afectiuni ale peretelui abdominal anterior, distingandu-se prin cateva particularitati si anume frecventa (este cea mai frecventa forma de hernie), categoria de varsta (apare la orice categorie de varsta) si necesita tratamet chirurgical. In absenta tratamentului, hernia inghinala poate avea complicatii severe, de natura sa puna in pericol viata pacientului.
Echipa spitalului privat Delta Hospital include medici cu experienta, care au la activ mii de operatii care trateaza hernia. In plus, in cadrul acestui spital privat peste 95% din interventii se efectueaza pe cale laparoscopica, pentru ca pacientul sa se recupereze mult mai rapid.
Avantajele chirurgiei laparoscopice

• vindecarea postoperatorie mai rapida decât în operatiile efectuate clasic
• cicatrici foarte mici in peretele abdominal
• îmbunatatirea confortului postoperator, cu diminuarea durerii, mobilizare si alimentatie precoce
• reducerea complicatiilor postoperatorii
• îmbunatatirea calitatii vietii pacientilor operati

Share

Lasa un comentariu