Colecistectomia – tratamentul problemelor de fiere

Vezica biliara este o structura in forma de para, atasata ficatului cu rol de depozitare si eliberare a bilei.  Aceasta este transportata de la ficat la intestinul subtire prin calea  biliara, la care colecistul este atasat printr-un mic canal numit ductul cistic. Intre mese bila se acumuleaza in vezica biliara, iar in timpul mesei  se elimina din vezica biliara prin ductul cistic in calea biliara.

Calculii sau pietrele vezicii biliare se formeaza din cauza factorilor ereditari si ai dietei necorespunzatoare. Numita litiaza biliara, aceasta afectiune este de 2 feluri: formata din calculi pigmentari de culoare brun-maronie si calculi de colesterol – galbui. Majoritatea pacientilor au calculi de colesterol.

Simptomele apar de regula la o masa bogata in grasimi si sunt reprezentate de durere in partea superioara dreapta a abdomenului, greata, varsaturi, balonare.
Diagnosticarea “pietrelor la fiere” este confirmata de ecografia abdominala, care depisteaza calculi in peste 98% din cazurile de litiaza veziculara.

Nu amanati vizita la un specialist gastroenterolog deoarece complicatiile associate litiazei veziculare pot fi serioase. Infectia (colecistita acuta), icterul (culoarea galbena a tegumentului), pancreatita acuta sau cancerul vezicii biliare sunt complicatii ce pot aparea netratand probleme de fiere.

Cum se trateaza litiaza veziculara?
Tratamentul de  indepartare a vezicii biliare (organul bolnav producator de pietre) este numit colecistectomie. Aceasta interventie poate fi  efectuata prin abord clasic sau laparoscopic.
O colecistectomie clasica deschisa presupune o interventie chirurgicala abdominal majora, in care chirurgul extirpa vezica biliara printr-o incizie ( taietura) in partea superioara a abdomenului, de obicei in partea dreapta. Spitalizare este de cateva zile iar recuperarea dureaza 2-3 saptamani.
Colecistectomia pe cale laparoscopica presupune indepartarea colecistului prin niste mici incizii de 5 si 10 mm prin care chirurgul introduce instrumente subtiri si lungi si o camera video ce mareste imaginea din interiorul abdomenului iar chirurgul priveste monitorul si realizeaza operatia minuind instrumentele prin portile descrise. Experienta in chirurgia laparoscopica face posibila rezolvarea si a cazurilor  dificile, complicate pe cale laparoscopica, conversia la chirurgia clasica, deschisa “cu taietura” fiind foarte rara in centrele dedicate chirurgiei laparoscopice.
Avantajele unei interventii prin abord laparoscopic sunt multiple:
-    Spitalizare scurta – majoritatea pacientilor  se externeaza in prima zi dupa operatie
-    Durere si discomfort postoperator redus
-    Recuperarea si reluarea rapida a activitatii sociale si profesionale – o saptamana de la operatie
-    Aspect cosmetic

Recent au intrat in folosinta instrumente laparoscopice de 3 mm, ce presupun incizii ( taieturi ) de 3 mm prin care se introduc instrumentele si camera video de 3 mm grosime. Astfel, pacientii beneficiaza de un aspect cosmetic deosebit – cicatrici foarte mici, putin vizibile, dureri si mai reduse recuperare mult mai rapida. Cu aceste instrumente se efectueaza operatia doar pentru litiaza veziculara necomplicata.

De asemenea, ultima noutate o reprezinta o tehnica avansata laparoscopica numita Laparoendoscopic Single Site Surgery LESS, sau Single Incision Laparoscopic Surgery SILS adica chirurgie laparoscopica printr-o singura poarta  prin care aceeasi operatie de colecistectomie este realizata printr-o  singura incizie (taietura) la nivelul ombilicului (buricului) .  Prin aceasta singura incizie sunt  introduse atat instrumentele cat si camera video necesare chirurgului pentru operatie. Aceasta metoda duce la o si mai rapida recuperare si lasa o cicatrice invizibila , ombilicul fiind el insusi o cicatrice naturala. Si aceasta metoda isi gaseste aplicatia pentru cazurile necomplicate de litiaza veziculara.

Delta Hospital beneficiaza de toate dotarile tehnologice si echipamente ultramoderne, medici chirurgi supraspecializati in chirurgie laparoscopica si poate sa va ofere oricare dintre interventiile chirugicale mentionate .
Pentru detalii, programari si informatii referitoare la colecistectomia laparoscopica va sta la dispozitie specialistul nostru dr. Simona Filip, Medic Specialist Chirurgie Generala, Delta Hospital.

Share

Un comentariu la “Colecistectomia – tratamentul problemelor de fiere”

  1. [...] ales după o perioadă de abstinenţă asimilată postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite şi, nu in ultimul rând, alergii alimentare sau parazitoze. Ţineţi cont de faptul [...]

Lasa un comentariu